Vispaviljoen A.Toet Traiteur

Vispaviljoen A.Toet Traiteur 2017-04-02T16:07:36+00:00

Project Description

Vishandel A.Toet heeft de mogelijkheid gekregen om van de mobiele viskraam een vaste winkel te maken. De mogelijkheid deed zich voor bij het grootonderhoud van winkelcentrum de Vijverhoek in Zoetermeer waar Toet al 20 jaar met een kraam onderdeel van uitmaakt. Het permanente nieuwe paviljoen heeft een plek gekregen in het hart van het winkelcentrum tussen Hoogvliet, bloemist en kapper. In 2015 kreeg R4qa hiervoor de twee jaarlijkse Gemma Smid Architectuur publieksprijs.

De jury van de Gemma Smid Architectuurprijs:
“Het vispaviljoen is goed gepositioneerd op de as van het winkelcentrum. Het degelijke en robuuste gebouwtje is sterk uitgewerkt in kleur en materiaal en goed afgestemd op de omgeving.Hoewel het met de achterkant naar de entreezijde van het winkelcentrum staat gekeerd, is dit niet storend, omdat het gebouwtje alzijdig is ontworpen.

De achtergevel is weliswaar gesloten maar heeft toch een sprekende aanwezigheid door de toepassing van een fraai metselpatroon. Dit metselpatroon is consequent in alle gevels verwerkt.De voorpui kan geopend worden en refereert daarmee aan de oude viskraam met een open voorkant.

De sobere maar rijke vormgeving en het materiaalgebruik geven het ontwerp een tijdloos karakter. Dat maakt dat de houdbaarheid van het ontwerp groot is. Het vispaviljoen heeft misschien geen stadsbrede betekenis voor heel Zoetermeer maar draagt in hoge mate bij aan de kwaliteit van het winkelcentrum.

De jury heeft alle lof voor dit ontwerp.”

Traiteur uitstraling
Het vispaviljoen is volgens een eenvoudige lay-out ontworpen en past goed binnen de heldere structuur van het opgeknapte winkelcentrum. Er is voor hoogwaardige materialen gekozen die zo zijn gedetailleerd dat ze een sjieke uitstraling verzorgen die past bij een Traiteur.

Metselwerk
Het metselwerkpatroon waarmee het paviljoen is bekleed springt direct in het oog. Een rijk genuanceerde gesinterde baksteen met diverse afmetingen en dikte is gecombineerd in een verbazend verband.

Open
De pui onder het overstek aan de vijverzijde is zo gedetailleerd dat deze volledig geopend kan worden. Het paviljoen maakt een uitnodigend gebaar en is sfeerbepalend voor een groot deel van het voorliggende plein. In de nabijheid van het paviljoen heeft het passerende publiek snel het gevoel al ‘binnen’ te staan.

Positieve uitstraling
Het paviljoen is duidelijke georiënteerd op de vijver en het voorliggende plein. Doordat de pui doorloopt tot in de zijgevel en de gevel aan de parkeerplaatszijde van een duidelijke naamsvoering is voorzien heeft het paviljoen aan alle zijden een positieve uitstraling. Het paviljoen staat in het midden van de belangstelling!

Zoetermeer, Nederland

Projectomvang
48m2

Team
Aannemingsbedrijf Granneman,
ingenieursbureau Faas & van Iterson,
Dankaarts,
Qbtec

Ontwerpteam
Gert-Jan Borgman, Hans Klompenhouwer, Peter Jollie

Afbeeldingen
Fas Keuzenkamp en R4a

bijzonderheden:

Ons contact heeft ervoor gezorgd dat er voor een gasbetonskelet is gekozen. Dat heeft geresulteerd in een snelle bouwtijd, ongekende mogelijkheden in bekleding en een relatief dunne schil zodat er in dit kleine volume veel bruikbare ruimte over blijft. Het metselwerkpatroon uitgevoerd in steenstrips draagt daaraan bij en geeft het gebouw een intrigerende uitstraling.

berichten over dit project:

winnaar Gemma Smid Architectuur publieksprijs

21 juni 2014|Reacties uitgeschakeld voor winnaar Gemma Smid Architectuur publieksprijs

Tijdens de dag van de architectuur heeft ons ontwerp voor het vispaviljoen van 'Vishandel Toet Traiteur' in Zoetermeer de Gemma Smid Architectuur publieksprijs

Nominatie Gemma Smid Architectuurprijs!

6 juni 2014|Reacties uitgeschakeld voor Nominatie Gemma Smid Architectuurprijs!

Ons ontwerp voor het vispaviljoen van 'Vishandel Toet Traiteur' in Zoetermeer is genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs 2014.

Indiening nieuwbouw vispaviljoen A.Toet

20 juli 2012|Reacties uitgeschakeld voor Indiening nieuwbouw vispaviljoen A.Toet

Winkelcentrum Vijverhoek in Zoetermeer krijgt een ingrijpend facelift. onderdeel van deze plannen is de permanente vestiging van Scheveningse Vishandel A.Toet.