Jeugdopleiding/ Trainingscomplex Sparta

Jeugdopleiding/ Trainingscomplex Sparta 2019-10-08T14:08:01+00:00

Project Description

Sparta Rotterdam wil Sportcomplex Nieuw Terbregge in Rotterdam uitbreiden met nieuwe huisvesting voor de jeugdopleiding en een trainingsaccommodatie voor Jong Sparta en de A-selectie. R4a heeft de eervolle opdracht gekregen om een ontwerp te maken voor de uitbreiding van het sportcomplex.  Met uitzondering van de wedstrijden die in het stadion worden gespeeld, worden hiermee de voetbalactiviteiten bijeengebracht op één locatie. Daarnaast zal het bijna twintig jaar oude sportcomplex intern worden heringericht en ge-upgradet naar de wensen en eisen van nu. De voetbalclub kiest hiermee voor een duurzame- en toekomstbestendige aanpak waarbij de verschillende afdelingen binnen de R.V. & A.V. en het betaald voetbal collectief – naast- en met elkaar – kunnen optrekken.

Alle Spartanen ‘onder één dak’
Het ontwerp van R4a is een vertaling van de wens van de club om een hoogwaardig, modern, transparant en vooral Spartaans-stoere uitbreiding te realiseren. De huidige (tijdelijke) voorzieningen van het RMC Jeugdcomplex worden vervangen voor permanente nieuwbouw. In het ontwerp zijn hiertoe lesruimten, een fitnessruimte, kantoren voor de staf en een eigen kleedkamer per BVO jeugdteam opgenomen. De A-selectie en Jong Sparta krijgen op Nieuw Terbregge naast kleedkamers onder andere een oefenzaal met sportmedische ruimten, een spelerslounge en diverse andere ondersteunende functies voor spelers, technische- en medische staf.

Optimaal samenspel binnen een veelzijdige club
De synergie en krachtenbundeling van Spartanen op Nieuw Terbregge ondersteunt multifunctioneel- en flexibel gebruik. Zo kunnen zowel de jeugdopleiding als de A-selectie en Jong Sparta gebruik maken van een centraal gelegen videoanalyse-ruimte. Ook heeft het complex een gezamenlijke keuken en een nieuwe wasserij. De plannen voor de uitbreiding en de herinrichting gaan gepaard met het inbrengen van volledig nieuwe, centrale installaties conform de huidige normeringen op het gebied van comfort en duurzaamheid. Energie- en waterbesparende mogelijkheden worden onderzocht.

Een doorlopende ontwikkelingsrichting: ‘Naar de top op z’n Spartaans’
Het bestaande sportcomplex aan de Bok de Korverweg wordt voor een deel vervangen en aan de noordwestzijde uitgebreid. Op deze manier kan een logische, doorlopende ontwikkelingsrichting van de amateurvereniging via de jeugdopleiding naar het topsportgedeelte van Jong Sparta en de A-selectie gemakkelijk worden georganiseerd. In de plannen wordt de topsport gepositioneerd aan de Noordzijde.

Binnen het complex worden de overgangen tussen de verschillende afdelingen verduidelijkt door middel van een heldere routing en materialisatie, door passages en een centrale hal tussen de jeugdopleiding en topsport. R4a streeft in de uitwerking van het ontwerp naar verbinding en verbondenheid tussen de verschillende afdelingen en tussen binnen en buiten. Lange zichtlijnen en doorzicht naar de omliggende voetbalvelden benadrukken de centrale ligging van het gebouw in het sportpark en de groene omgeving.

Architectuur
Vanaf de entreezijde van het sportpark vormt de bestaande tribune het centrale punt tussen het bestaande gebouw en de uitbreiding. De tribune is destijds, in het oorspronkelijke ontwerp, gepositioneerd op de middenas van het veld en blijft die positie behouden.

De functies rondom de fysieke aspecten van het voetbal zoals fitness en oefenzalen worden gepositioneerd op de begane grond van de uitbreiding. De nieuwe kleedruimten aan de westzijde zijn gegroepeerd in een enkel-laags, langwerpig ‘blok’. Dit kleedkamer-blok wordt (net als de bestaande volumes in het gebouw) solide en in metselwerk uitgewerkt. Er wordt hierbij gezocht naar zowel een monolithische eenheid als naar herkenbaarheid van de verschillende teams. De zuidelijke kopzijde van dit volume huisvest een uitbreiding van de kantine met een nieuwe ‘clubserre’.

De door Sparta gewenste transparantie wordt in de architectuur bereikt door middel van verdiepingshoge glas-/vliesgevels. De kantoren van de staf worden op de verdieping gepositioneerd aan de Noordzijde, waardoor in de avond vanuit de accommodatie geen geluid- en lichthinder richting de omliggende woningen zal bestaan. Lesruimten en de spelerslounge bevinden zich ook op de verdieping en worden voorzien van balkons met zicht op de omliggende velden.

Rotterdam, Nederland

Opdrachtgever:
Sparta Rotterdam B.V.

Ontwerpteam:
Hans Klompenhouwer, Marleen Klompenhouwer, Gerard Spaans, Gert-Jan Borgman

Status:
in ontwikkeling

Afbeeldingen:
R4a

bijzonderheden:

Het ontwerp van het oorspronkelijke gebouw komt van de hand van R4a. We zijn vereerd om bijna twintig jaar later één van onze eerste werken samen met de club naar een volgend niveau te mogen tillen. Binnen het bouwteam is R4a verantwoordelijk voor het integrale ontwerp (exterieur en interieur) incl. directievoering van de uitbreiding en de herinrichting. 

berichten over dit project:

Dit is het ontwerp voor het Trainingscomplex en de Jeugdopleiding van Sparta Rotterdam

8 januari 2019|Reacties uitgeschakeld voor Dit is het ontwerp voor het Trainingscomplex en de Jeugdopleiding van Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam wil Sportcomplex Nieuw Terbregge in Rotterdam uitbreiden met nieuwe huisvesting voor de jeugdopleiding en een trainingsaccommodatie voor  Jong Sparta en de A-selectie. R4a heeft de eervolle opdracht gekregen om een ontwerp te maken voor [...]

R4a ontwerpt uitbreiding sportcomplex Nieuw Terbregge voor jeugdopleiding Sparta

6 december 2017|Reacties uitgeschakeld voor R4a ontwerpt uitbreiding sportcomplex Nieuw Terbregge voor jeugdopleiding Sparta

R4a heeft de eervolle opdracht gekregen om een ontwerp te maken voor de uitbreiding van het sportcomplex. De eerder door ons ontworpen accommodatie (1999) zal worden uitgebreid met nieuwe facilitaire functies voor de jeugdopleiding van Sparta.