Scholencentrum ‘de Bras’ Ypenburg

Scholencentrum ‘de Bras’ Ypenburg 2019-01-25T15:52:06+00:00

Project Description

Kinder- en scholencentrum ‘De Bras’ is een grote, brede school met twee basisscholen, een aantal tijdelijke lokalen, een dependance van hogeschool InHolland en een kinderdagverblijf.

Expressief, ingetogen en rust
Het gebouw bestaat uit vier verschillende elementen uitgevoerd in, onderling licht afwijkende kleuren, metselwerk. Ze zijn onderling verbonden door drie transparante tussenleden. Op die plekken bevinden zich ook de entrees van de twee basisscholen en het kinderdagverblijf. Door de vele gebruikers, opdrachtgevers en adviseurs en ook de annexatie van het Pijnackerse grondgebied door de gemeente Den Haag was het project complex, maar voortdurend uitdagend. R4a verwezenlijkte een expressief gebouw, dat tegelijkertijd ingetogen is en rust uitstraalt.

Het gebouw straalt eenheid uit
De wens van de opdrachtgever was dat het gebouw vooral eenheid zou uitstralen. Het gebouw presenteert zich als totaalcomplex, opgebouwd uit verschillende volumes.Tegelijkertijd is er aandacht voor de expressie van de verschillende gebruikers.  In de ‘blokken’ bevinden zich de lokalen die de gebruikers onderling kunnen uitwisselen. Ter plaatse van de tussenleden is voldoende ruimte voor expressie van de eigen identiteit van de gebruikers.

Ruimte voor verschillen in leerprocessen
Voor de RK basisschool ‘De Bras’ is in het ontwerp uitgegaan van een toen nog nieuw schoolconcept: ‘adaptief onderwijs’. In diverse vormen van onderwijs wordt deze vorm in toenemende mate toegepast. Adaptief onderwijs verlangt geen standaard lokalen maar een gebouw dat ruimte biedt aan verschillende leerprocessen die naast elkaar kunnen verlopen. Dat heeft een duidelijk afwijkend ontwerp opgeleverd en bovendien geleid tot aanpassing van de officiele norm voor afmetingen van klaslokalen.

De pers heeft als volgt gereageerd op dit gebouw;
‘Gecomponeerd met flauw hellende daken. Om de schuine lijnen daarvan beter uit te laten komen, zijn ook de plattegronden op een aantal plaatsen voorzien van schuine lijnen.
STEDENBOUW, ‘Brede School in vier delen’, Stefan van Hoek, jaargang 58, mei 2006, editie 637

‘Vier bakstenen blokken, voorzien van hellende daken en verbonden door transparante tussenstukken,….een baken in de wijk, groot in omvang maar toch kleinschalig en bovenal verrassend qua indeling. …Het was de wens dat het gebouw een monument in de wijk zou worden en het knappe is dat dit gelukt is zonder buitenissige hoogstandjes, maar gewoon met eenvoudige architectonische oplossingen.’
BOUW, ‘Scholencentrum De Bras Den Haag’, Peter Visser, #05/2006.

Den Haag, Nederland

Projectomvang:
RK school 9 lokalen, 1200 m2 BVO
PC school 13 lokalen, 1770 m2 BVO
Multifunctioneel centrum, 2014 m2 BVO

Opdrachtgevers:
Gemeente Den Haag, OCW Vastgoed
Lucas Onderwijs Voorburg,
Octant stichting voor christelijk basisonderwijs Pijnacker-Nootdorp,
Triodus Kinderopvang

Team:
Dyade BV ,
Smit Westerman BV ,
Peutz & associes BV,
Wickerhoff

Ontwerpteam:
Gert-Jan Borgman, Hans Klompenhouwer

Afbeeldingen:
F. Keuzenkamp, G. vd Vlugt

bijzonderheden:

R4a heeft een grote bijdrage geleverd bij de haalbaarheid. Door een compacte school op deze locatie te ontwerpen en ruimte te creëren voor schoolwoningen die elders in het deelplan waren gepland kwam budget vrij voor de stedebouwkundige kwaliteitseisen zoals de grote kappen. We hebben de, onderling zeer van elkaar afwijkende gebruikers ervan kunnen overtuigen hun claim op lokalen los te laten door voorstellen uit te werken die grote flexibiliteit opleverden met behoud van hun eigen identiteit. Daarnaast hebben we de standaard architectenwerkzaamheden naar tevredenheid weten uit te voeren.

berichten over dit project:

De Zonnestraal is filmdecor

27 maart 2017|Reacties uitgeschakeld voor De Zonnestraal is filmdecor

CBS de Zonnestraal in Scholencentrum Brassserhout in Ypenburg Den Haag is het filmdecor voor de commercial 'de week van het geld 2017'. De Week van het geld is een themaweek om leerlingen te leren [...]