Snackpaviljoen ‘de Vrijheid’

Snackpaviljoen ‘de Vrijheid’ 2018-05-25T15:19:56+00:00

Project Description

  • Impressie Snackpaviljoen de Vrijheid 's-nachts
  • Impressie Snackpaviljoen de Vrijheid
  • Impressie Snackpaviljoen de Vrijheid

De bekendste snackkraam van Den Haag, ‘Snackcar de Vrijheid’ wordt vernieuwd!
De gemeente Den Haag heeft ingestemd met de ingediende plannen en heeft vergunningen verleend voor de bouw van een permanent paviljoen aan de Bezuidenhoutseweg boven de A12 in Den Haag. Het doel van de nieuwbouw is verbetering van het bouwwerk, de situatie er omheen en met name de keuken.

Snackcar ‘de Vrijheid’ is in de afgelopen jaren sterk verouderd en de tussentijdse aanpassingen doen afbreuk aan het beeld van een leuke eetgelegenheid. Met de nieuwbouw komt daar definitief verandering in. Het nieuwe paviljoen gaat aansluiten bij de ‘nette’ kantooromgeving, de dynamiek van de stad en gaat een positieve bijdrage leveren aan het straatbeeld en de ‘entree’ van Den Haag.

Snackcar ‘de Vrijheid’
De snackcar is al lang geen ‘mobiele verkoopinrichting’ meer zoals die oorspronkelijk was bedoeld. De ‘kraam’ is letterlijk vastgegroeid aan de locatie en kan niet meer functioneren op basis van de oude standplaatsvergunning.

Vergunningen
Wil ‘de Vrijheid’ op deze plek kunnen voortbestaan dan moet de opstal worden vernieuwd. Er is een omgevingsvergunning nodig voor de bouwactiviteiten samen met een officiële ontheffing voor de lange openingstijden, een huurovereenkomst voor de grond, een horecavergunning en toetsing aan het gebruiksbesluit. Die zijn nu allemaal in orde!

Snackpaviljoen ‘de Vrijheid’
Het plan bestaat uit het maken van een open en transparant nieuw paviljoen op de bestaande locatie. De simpele rechthoekige vorm is ingetogen en helder van opzet. De container die nog los van de snackcar staat en de aangebouwde hokken voor gasflessen worden opgenomen in het paviljoen. De rechthoekige vorm is zo dicht mogelijk tegen het viaduct aan geplaatst zodat meer ruimte vóór het paviljoen overblijft. Er wordt een grote pui in de voorgevel opgenomen die volledig open geschoven kan worden. Voorbijgangers ervaren geen ‘drempels’ meer bij het halen van een snack bij Snackpaviljoen ‘de Vrijheid.

Gevelmateriaal
De gevel van het paviljoen wordt opgebouwd uit witte composiet panelen. De panelen hebben afwisselende maten met verticale en schuine naden. De detaillering van de panelen wordt op een innovatieve manier uitgevoerd zodat een alledaagse daktrim achterwege kan blijven. De panelen worden uitgevoerd in drie verschillende uitvoeringen namelijk mat, half-mat en glossy. De verschillende uitvoeringen naast elkaar geven het paviljoen een chique uitstraling en een interessante dynamiek. Na verloop van tijd zullen stofdeeltjes (van de A12) de verschillende uitvoeringen van de panelen nog iets duidelijker naar voren laten komen. Dat zal nog extra bijdragen aan de dynamiek en het abstracte beeld van het paviljoen.

Ontwerpschets Snackpaciljoen de Vrijheid

Ontwerpschets van Snackpaviljoen de Vrijheid, Den Haag, Nederland

Ledverlichting
Tussen de gevelpanelen wordt ledverlichting opgenomen. Overdag presenteert Snackpaviljoen ‘de Vrijheid’ zich als een sprankelend wit gebouwtje maar ’s avonds zorgt de lijnverlichting voor een verrassende omkering van het beeld. Strakke heldere lijnen tussen de vlakken geven het paviljoen ook ’s-nachts een dynamische uitstraling die past bij dit drukke kruispunt in het centrum van de levendige stad Den Haag.

Reclame-uiting
De reclame-uiting aan de achterzijde van de Vrijheid is goed zichtbaar vanaf de A12 maar draagt niet bij aan een positieve uitstraling. Het ‘spanscherm’ bestaande uit steigerpijpen met een opgespannen reclamedoek wordt vervangen voor een vast reclamepaneel. Het paneel is opgenomen in het ontwerp van het paviljoen.

Den Haag, Nederland

Projectomvang:
50 m2

Opdrachtgever:
Snackcar ‘de Vrijheid’ BV
facebook

Team:
Burinco Engineering

Ontwerpteam:
Gert-Jan Borgman

Afbeeldingen:
R4a

bijzonderheden:

R4a heeft een ontwerp gemaakt van een paviljoen dat past in de omgeving en toegankelijker is dan de oude snackcar. Samen met de opdrachtgever hebben we gezocht naar een optimale omzetting van standplaatsvergunning naar vergunning voor een permanente gebouw. Hierbij hebben we opdrachtgever begeleid bij de aanvragen voor omgevingsvergunning, ontheffing bestemmingsplan en milieuaspecten (gebruiksbesluit), horecavergunning en huurovereenkomst. In de realisatiefase begeleiden we de opdrachtgever bij de sloop van de oude snackcar, realisatie en plaatsing van het nieuwe paviljoen.

berichten over dit project:

‘de Vrijheid’ in de Telegraaf

8 mei 2018|Reacties uitgeschakeld voor ‘de Vrijheid’ in de Telegraaf

'Nieuw jasje De Vrijheid' kopt de Telegraaf vandaag in het haagland-katern. Journaliste Lieke Jongbloed schreef een pakkend artikel over de nieuwbouwplannen van snackcar 'de Vrijheid' voor de bouw van een nieuw permanent paviljoen. De oude [...]

  • Impressie Snackpaviljoen de Vrijheid

Snackcar ‘de Vrijheid’ wordt paviljoen.

5 mei 2018|Reacties uitgeschakeld voor Snackcar ‘de Vrijheid’ wordt paviljoen.

De bekendste snackkraam van Den Haag ‘Snackcar de Vrijheid’ wordt vernieuwd! In de week voorafgaand aan Bevrijdingsdag 2018 heeft de gemeente Den Haag ingestemd met de ingediende plannen en heeft vergunningen verleend voor de bouw [...]