De Korenaar

De Korenaar 2021-11-29T15:44:18+00:00

Project Description

Samenhang tussen school en woningen
De nieuwbouw van de basisschool de Korenaar in Oostzaan is onderdeel van de herinrichting van het gebied achter de dorpskerk. De locatie kijkt uit op het natuurgebied ’t Twiske en is onderdeel van het slagenlandschap dat zo herkenbaar is voor de Zaanstreek.

De herinrichting van het gebied bestaat uit een school met schoolplein en voor een deel uit woningen. Vanwege de bescheiden afmeting van het totale plan is ervoor gekozen om de vormgeving van de school aan te laten sluiten bij de schaal en architectuur van de woningen. Hierdoor ontstaat een grote samenhang tussen school en woningen en het plan als geheel.

De school als ‘dorp’
De school zelf is opgezet als een klein dorpje. De lokalen zijn ondergebracht in drie duidelijk herkenbare ‘huisjes’ van metselwerk, planken en een pannendak. Tussen de blokjes door loopt een ‘binnenstraatje’. Door middel van het straatje worden de lokalen aangesloten op het schoolplein en de gemeenschappelijke bibliotheek, aula en speellokaal. Halverwege het gebouw liggen de aula en speellokaal. Door middel van een schuifwand kunnen speellokaal en aula worden samengevoegd tot een groot theater.

Het was de uitdrukkelijke wens van de school om over veel ruimtes te kunnen beschikken met diverse afmetingen. Om aan die wens tegemoet te komen zijn tussen de groepsruimtes extra lokaaltjes geformeerd voor leesgroepjes en computerwerkplekken. Met inbegrip van deze ruimtes beschikt deze 12 klassige school over 20 lokalen!

Noord-Hollandse architectuur zonder schilderwerk!
De vormgeving sluit aan bij de typisch Noord-Hollandse architectuur, maar is duidelijk abstracter uitgewerkt. Met name de ‘verholen’ goot en de keuze voor een constructie waarbij de verticale ‘beschieting’ van de verdieping vóór het onderliggende metselwerk uitsteken dragen bij aan dat beeld.

Bij de keuze voor de materialisatie is gelet op minimalisering van het toekomstige onderhoud. Na onderzoek is in overleg gekozen voor kunststof kozijnen en beplanking van cementgebonden gevelplaten: een onderhoudsarme oplossing.

Oostzaan, Nederland

Projectomvang:
Nieuwbouw basisschool, 13 lokalen, 1766 m2 bvo

Opdrachtgever:
Gemeente Oostzaan

Team:
Kats en Waalwijk
Grontmij Van Ruitenburg
IOC-Ridderkerk

Ontwerpteam:
Gert-Jan Borgman, Hans Klompenhouwer

Afbeeldingen:
Fas Keuzenkamp, R4a

berichten over dit project: