de Saillant (selectieontwerp)

de Saillant (selectieontwerp) 2018-03-15T21:50:58+00:00

Project Description

Het planvoorstel ‘de Saillant’ bestaat uit een appartementengebouw in de vorm van een driehoekige toren en in “de punt” van het perceel een hotel met horecafaciliteiten. Het gebouw huisvest 48 tot 54 appartementen en 21 studio’s. Het hotel voorziet in 60 kamers, een restaurant, een bar, vergaderzalen en een fitnessruimte. De woontoren is opgetild boven het hotel. In de plint zijn bergingen, garageboxen en overdekte parkeerplaatsen. Zowel de appartementen als het hotel hebben ieder een eigen entree aan de Beurtvaartkade

De driehoekige vorm refereert letterlijk aan het oude bastion en verankert ‘de Saillant’ op vanzelfsprekende wijze aan de locatie. De gevels begeleiden diverse zichtlijnen, zoals de zichtlijn langs de oude Grenulaan en de zichtlijn langs de Herengracht richting het appartementengebouw Waterfront. De lijnen en richtingen uit de stedenbouwkundige setting echoën door tot in de structuur van het gebouw.

Hotel
Samenwerking met een hotelketen voegt effectief een gezond aantal hotelkamers toe aan deze opgave. Het hotel zal voorzien in ca. 60 hotelkamers. Daarnaast zal het hotel voorzien worden van een restaurant en een bar, meerdere vergaderzalen en een fitnessruimte.

Een groot deel van de begane grond wordt ingevuld met de publieke ruimte van het hotel. Daarnaast is er ruimte voor de gezamenlijke entree van de woontoren en de bergingen van de 48 appartementen. Naast de entree bevindt zich ook de entree van de parkeervoorziening. Voor een groot gedeelte bevinden de parkeerplaatsen zich op het overdekte maaiveld maar er zijn ook 3 kleine parkeerdekken voorzien. De dekken zijn met hellingbanen verbonden aan het centrale trappenhuis en de liften. Het geheel is transparant uitgevoerd en heeft een verzorgde uitstraling die goed aansluit bij de uitvoering van de appartementen en haar bewoners.

Woonlaag 1-3
Per woonlaag zijn 7 studio’s voorzien. In totaal dus 21 studio’s.Elke studio heeft een afwijkende plattegrond en grootte (variërend van ca. 34 m2 tot en met 55 m2 gebruiksoppervlakte). De studio’s hebben elk een woonkamer met keukenvoorziening, een badkamer en een slaapkamer. Op de hoeken hebben de studio’s een ruim balkon. Deze woningen zijn bedoeld voor éénpersoonshuishoudens en de millennials zoals benoemd in de inleiding van deze brief.
De grotere studio’s van 55 m2 hebben 2 slaapkamers, waardoor een zogenaamde friendswoning ontstaat. Deze woningen richten zich op de huisvesting van 2 huisgenoten/millennials – friends  die door het delen van de woonkosten betaalbaar kunnen wonen. In deze friendswoning heeft ieder huisgenoot een eigen ruime slaapkamer en is er sprake van gemeenschappelijk gebruik van woonkamer, keuken, badkamer, berging en balkon.

Alle bewoners van deze studio’s maken gebruik van de gemeenschappelijke buitenruimte, gelegen op het dak van de bergingen in de plint en het park rond de woontoren. Tevens maken zij gebruik van een gemeenschappelijke bergruimte in de plint van het gebouw.

Standaard woonlagen
Op elke woonlaag zijn 3 appartementen met ieder een afwijkende plattegrond en grootte (ca. 84 m2, 100 m2 en 112 m2 GBO exclusief 18 m2 terras) voorzien. Deze 3-kamer appartementen hebben in de punt van de driehoek een fraaie woonkamer met ruime open keuken en een balkon. Alle appartementen in ‘de Saillant’ zijn verzekerd van een uniek uitzicht. Elk appartement heeft een private berging in de plint van het gebouw op de begane grond alsmede een eigen parkeerplaats of garagebox.

Penhouselaag
De penthouselaag kan 2x dubbel worden uitgevoerd. De bovenste 4 lagen bestaan dus uit twee penthouselagen van dubbele hoogte. Zo krijgt de toren een mooie kroon.

Orientatie
De grondvorm is driehoekig. Hierdoor krijgt elk appartement een maximaal uitzicht en heeft geen zicht op de andere appartementen. de toren kan zo worden gedraaid dat er van een optimale oriëntatie en bezonning sprake is.

Openbare ruimte/park
De ruimte op het perceel naast het gebouw zal met groen worden ingericht. Zichtlijnen over het kavel blijven vrij van obstakels. Het op het kavel in te richten park wordt zo ruimtelijk optimaal verbonden met het park aan de overzijde van de Schependijk. Het park krijgt een gebruiksvriendelijke inrichting en wordt na oplevering teruggegeven aan de Terneuzenaren.

Parkeren
Door de combinatie van hotel, horeca en woontoren is het evident een integrale parkeeroplossing voor te stellen, waarbij wij streven naar een volledige parkeeroplossing op eigen terrein. Voor de appartementen, studio’s en het hotel zijn 92 parkeerplaatsen voorzien. De parkeerplaatsen zullen in een plint op de begane grond worden gerealiseerd in combinatie met een 3-laagse aanbouw naast de woontoren.

Door het dak van de parkeerplaatsen te overdekken en te voorzien van een groene sedum dakbedekking zal de parkeervoorziening als onderdeel van het park worden ervaren. Het terrein ligt ongeveer een meter lager dan de Schependijk. Door de parkeervoorziening op het niveau van de kade aan te leggen en de groenvoorziening daaromheen aan te sluiten op het niveau van de Schependijk wordt een deel van de parkeervoorziening als vanzelf aan het zicht van de voorbijgangers onttrokken. De lichte overkapping, voorzien van een ’groene’  sedum dakbedekking sluit zo dicht mogelijk aan op de groenvoorziening en zorgt ervoor dat de parkeervoorziening als onderdeel van het park worden ervaren.

Baken en betekenis
‘De Saillant’ heeft de potentie een nieuw baken van Terneuzen te vormen op de landsgrens langs het kanaal en de nieuwe sluizen. Tegelijkertijd markeert het gebouw, samen met Waterfront, de scheidslijn tussen de historische en de ‘nieuwe’ stad.  ‘De Saillant’ geeft een nieuwe impuls aan het gebied dat in de afgelopen 100 jaar veel aan betekenis heeft verloren.

Terneuzen, Nederland

Projectomvang:
10800 m2 bvo
****hotel met 60 kamers, 54 appartementen en 21 studio’s parkeer- en groenvoorziening

Opdrachtgever:
AM icm Cabeco

Ontwerpteam:
Gert-Jan Borgman

Afbeeldingen:
R4a

bijzonderheden:

R4a heeft op hele korte termijn een conceptplan voor dit appartementengebouw opgezet en gevisualiseerd. De initiatiefnemers konden op basis van deze visualisatie in competitie om de locatie te verwerven. Redenen die buiten de vormgeving en visualisatie van het plan liggen hebben ertoe geleid dat het plan niet is verkozen.

berichten over dit project: