Parochiehuis R.K. Bartholomeuskerk

Parochiehuis R.K. Bartholomeuskerk 2021-11-29T15:44:29+00:00

Project Description

De RK Bartholomeuskerk is al lange tijd een herkenbaar monument in de omgeving van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het ontwerp voor de nieuwbouw van een modern parochiehuis had als doel een uitgebreider ruimtegebruik naast de kerk mogelijk te maken. Hierbij was het essentieel een ontwerp te maken dat respectvol, krachtig en karaktervol aansluit op de bestaande kerk. Uitgangspunt voor de uitbreiding was dat de combinatie van het monumentale kerkgebouw met het nieuwe parochiehuis samen zou leiden tot een waardevol, multifunctioneel en uitgebalanceerd ensemble.

Een sterke verbinding tussen oud en nieuw
Door de neogotische vormgeving is een interessante relatie nagestreefd tussen het nieuwe parochiehuis en de oude kerk. Het ontwerp zorgt voor een sterke verbinding met zowel de bestaande kerk als de omliggende omgeving. In vormgeving en materialisatie is enerzijds gezocht naar overeenkomsten en parallellen met het monumentale erfgoed en anderzijds naar eigenheid en moderniteit.

Een gebouw met een spiritueel karakter en metafoor voor ‘biddende handen’
De vormgeving van de gebouwmassa is een metaforische verwijzing naar de biddende handen van Maria en verwijst direct naar het prominente Mariabeeld op het kerkerf. De metaforische benadering geeft de functie van het parochiehuis een sterke, extra betekenis.

Door de uitbreiding van de R.K. Bartholomeuskerk heeft de parochie extra, multifunctionele zaalruimte gekregen voor diverse bijeenkomsten. De grote zaal heeft een bijzondere ruimtelijke beleving met een heel spiritueel karakter. Hoog invallend licht, uitzicht op de omliggende omgeving, en een helder en licht interieur maken het een fijne plek voor samenkomst en ontmoeting.

Nootdorp, Nederland

Projectomvang
250 m2 BVO

Opdrachtgever
Parochiebestuur Bartholomeusparochie

Team
Aannemingsbedrijf Waaijer
Corsmit constructeur
Peutz adviseurs
ABM installatietechniek
v. Eijk Elektro
Carel Bruens

Ontwerpteam
Hans Klompenhouwer, Peter Jollie, Luis Chacon