Interieur Christelijk College De Populier

Interieur Christelijk College De Populier 2019-01-25T15:49:59+00:00

Project Description

De Populier in Den Haag is een ‘Beter Bèta’ school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo. Het Beter Bèta traject gaat uit van verwondering, belangstelling en ontdekkend vermogen van de leerlingen. Zo mogen de leerlingen in vwo, havo en mavo – in plaats van een basisprogramma – ook kiezen voor een gespecialiseerde leerstroming: de Sciencestroom, de Sportstroom of de Cultuurstroom.

Het schoolgebouw van de Populier is een historisch pand uit 1925 met prachtige, originele Art-Deco details. Om onder andere het interieur meer aan te passen aan de huidige tijd is R4a door de school gevraagd de gangwanden in de school te restylen. Het grafisch ontwerp voor de restyling is onder andere gebaseerd op het kleurrijke en verbeeldende Art-Deco glas-in-lood in het centrale trappenhuis van de school.

Een ‘schilderij’ van 60 strekkende meter lang
Het veelzijdige onderwijs van de Populier hebben we samengevat als de kleur wit, de som van alle kleuren. Het staat symbool voor de school: het totale onderwijs is opgebouwd uit een breed scala aan vakken met elk zijn eigen karakteristieken en iconen. Wanneer je wit licht ontleedt, zie je het kleurenspectrum, een gevarieerd pallet aan kleurvarianten. Deze varianten zijn als het ware de afzonderlijke vakken en stromen (science, cultuur en sport) binnen de school. Het kleurverloop van de banner in de gang verandert in toon volgens dit kleurenspectrum. Wanneer je door de gang loopt, zorgt met name het kleurverschil voor herkenning en oriëntatie binnen het gebouw.

Langs het kleurenspectrum zijn – op basis van de input van de vakdocenten – iconische afbeeldingen en citaten opgenomen. Elke kleur, elk vak komt zo aan bod. In de schoolvisie staat onder andere de verbondenheid als centraal thema omschreven. Hierop gebaseerd is in het ontwerp een drager in de vorm van een populierentak opgenomen. Het ‘watermerkachtige’  patroon van populierboomblaadjes loopt speels over de gehele gangwand. De witte populierblaadjes vormen een verbindende factor tussen de verschillende afbeeldingen, stromen en vakken. Zodoende is de wandafwerking niet zomaar een verzameling plaatjes, maar een heus schilderij: een visitekaartje voor de school van 60 meter lang.

Den Haag, Nederland

Projectomvang
60 m1  gangwand

Opdrachtgever
Christelijk College de Populier

Team
Betiche Walldesign

Ontwerpteam
Marleen Klompenhouwer, Hans Klompenhouwer, Peter Jollie

Afbeeldingen
R4a en Betiche

bijzonderheden:

R4a begeleidde in het traject ´De Populier op z´n mooist’ een groep scholieren en ging samen met hen op zoek ging naar mogelijkheden tot herinrichting van de school. In een vervolg hierop werd R4a door de opdrachtgever gevraagd om het grafisch ontwerp voor de gang-wanden te ontwikkelen.