Woningbouw ‘Centre Ville’

Woningbouw ‘Centre Ville’ 2017-08-04T12:30:33+00:00

Project Description

De Dorpsstraat
De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft, bij monde van Sjoerd Soeters een stedenbouwkundige visie ontwikkeld voor revitalisering van de belangrijkste straat van haar historische dorpskern. In deze visie is vastgelegd dat met behoud van het karakter van de Dorpsstraat, nieuwe ruimte kan worden gemaakt voor woningen, dienstverlening, publieke voorzieningen en horeca.

Pal naast het ‘Oude Raadhuis’ in het hart van de Dorpsstraat heeft R4a de herontwikkeling vormgegeven met vijftien appartementen boven een begane grond met winkelruimte en parkeergelegenheid.

De woonkamer van Nootdorp
De Dorpsstraat zien wij als -de ‘woonkamer’ van Nootdorp- en is een unieke straat met een uniek karakter, waar het goed toeven is.

Speerpunt in het ontwerpproces was het bewaken en versterken van de ruimtelijke werking en de beeldkracht van de Dorpsstraat. Om aan te sluiten op de identiteit, herkenbaarheid en schaal van de Dorpsstraat is door R4a daartoe eerst een gedegen analyse gemaakt van de waardevolle karakteristieken in de straat. De verhoudingen van de volumes en onderdelen, positionering, zichtlijnen, de diversiteit van de gevelopeningen, plastiek en materialisatie. Zij vormen de basis van het ontwerp van ‘Centre Ville’.

Verschillende panden
De rooilijn aan de straatzijde is vrijelijk geplooid en gekromd binnen de contour van het bestemmingsplan. De nieuwe bebouwing is op zo’n manier langs deze kromming geplaatst en –in detail- uitgewerkt, dat het de uitstraling heeft van verschillende naast elkaar staande panden. De wisselende gevelopeningen en daklijsten bevestigen beeld en ruimtelijk profiel van de straat.

Dorpse rust
Op de begane grond bevinden zich de vrij-indeelbare commerciële ruimtes met aan de achterzijde langs het water parkeerfaciliteiten. Op de verdiepingen hebben de appartementen hun terras voor of aan de achterzijde, met achter uitzicht op water en groen richting de Delftse Hout en voor zicht op en in de Dorpsstraat.

Nootdorp, Nederland

Projectomvang:
15 appartementen, winkelruimte, parkeergarage
(totaal 2875mbvo)

Opdrachtgever:
Aannemingsbedrijf W.A. Waaijer BV

Team:
Waaijerbouw BV, Leidschendam (uitvoering)
Deja Bouwadviseur BV (constructieadvies)

Ontwerpteam:
Hans Klompenhouwer, Gert-Jan Borgman, Marleen Klompenhouwer, Thijs van der Straat

Afbeeldingen:
R4a en Fas Keuzenkamp

bijzonderheden:

R4a was primair verantwoordelijk voor de integrale opzet van het architectonisch en bouwkundig ontwerp. Als D&B partner hadden we een adviserende en ondersteunende rol tussen gemeente, adviseurs, en opdrachtgever.  Karakteristieke competenties:
– Integraal ontwerpen van stedenbouw, architectuur en bouwkundige uitwerking in BIM
– Het vormgeven van een nieuw en modern wooncomplex in een historische omgeving

berichten over dit project: