Revitalisatie St. Martinuskerk

Revitalisatie St. Martinuskerk 2018-07-31T10:16:46+00:00

Project Description

De fusie tot één parochie Sint Maarten heeft geleid tot de keuze van de Sint Martinuskerk als de parochiekerk. Er is een plan gevormd om de kerk aan te passen aan de nieuwe ruimtebehoefte. De plannen bestaan uit het wijzigen van de liturgische ruimte (o.a. vanwege minder zitplaatsen) en de realisatie van de nodige neven- en ontmoetingsruimten voor de nieuwe parochie.

Situatie
De kerk staat in het verlengde van de Oranje Nassaustraat aan het Oosteinde en heeft een duidelijke as werking. Het plein isverhoogd en op gelijke hoogte gebracht met de entree. Het plein wordt tevens verlengd naar de straat toe, zodat het een plek van ontmoeten kan worden.

De Liturgische ruimte in tweeën
De oorspronkelijke kerkzaal is in twee ruimten opgedeeld. Door halverwege een deling aan te brengen kan het voorste deel van de kerkzaal voor andere doeleinden worden gebruikt.

Narthex
Het eerste deel van de kerkruimte is uitgewerkt als multifunctionele ruimte voor diverse evenementen.

Adytum
De scheiding tussen de multifunctionele ruimte en ‘de viering/liturgische ruimte’ is vormgegeven door middel van een uit steen opgetrokken object. Het vormt en markeert de overgang tussen de open en ‘expressieve’ narthexruimte en de besloten contemplatieve vieringruimte. In het adytum is plaats voor een nieuwe sacristie, bergruimten een ruimte voor studie en overdenking. Staand op het bovenste niveau kan over de in de kerkruimte worden gekeken.

Viering
De ruimte achter het Adytum is de ruimte om te vieren en is besloten van karakter. Het verhoogde priesterkoor uit de 60er jaren wordt weer teruggebracht tot oorspronkelijke hoogte. Hierdoor wordt een ruime ‘open plek’ gecreëerd waar de viering vorm kan krijgen. De opstelling van de stoelen is gebaseerd op de nieuwe liturgische inzichten van Vaticanum II en de axialiteit van de kerk. Het heeft geresulteerd in een ovale stoelopstelling met in het hart ervan het liturgisch centrum.

Architectuur en materialisatie
De vloer, de sacristie en nagenoeg alle nieuwe toevoegingen zijn ontworpen in dezelfde natuursteen, ‘Xiangi Black’. Het materiaal is gebrand geborsteld uitgevoerd en om accenten te creëren op sommige plaatsen gestraald.

Voorburg, Nederland

Opdrachtgever
R.K. Parochie Sint Maarten & Trinitas

Projectomvang
1150 m² BVO

Team
Koninklijke Woudenberg
CSB Bouwadvies en toezicht
Bisschoppelijk Adviesbureau Bouwzaken Bisdom Rotterdam
Corsmit constructeur
Beekink installatieadviseurs
van Gelder Lichtadvies
Wolff geluidstechniek
Carel Bruens

Ontwerpteam
Hans Klompenhouwer, Gert-Jan Borgman, Charles van Marrelo

Afbeeldingen en foto’s
Roelof Pot, Pot Photography BV

Bijzonderheden:

R4a heeft de parochie bij gestaan bij de fusie van 3 naar 1 parochiekerk. Allereerst met het bepalen van de keuze uit 1 van de 3 kerken en hoe die zou kunnen worden ingericht maar ook bij de begeleiding van de parochianen, de 33 vrijwilligersteams de koren, het pastoraal team en het bestuur. R4a heeft samen met co-architect Charles van Marrelo de kerk opnieuw ingericht en een optimum gecreëerd in het gebruik van de aanwezige ruimten. Belangrijke interieuronderdelen daarbij waren ontwerp van het liturgisch centrum, stoelen en stoelopstelling en interieur van de sacristie. Om dit ingrijpende project goed uit te kunnen voeren zijn Programma’s van Eisen opgesteld, alle ontwerptaken uitgevoerd, is met alle toetsende instanties gecommuniceerd en zijn alle financiële- en directietaken uitgevoerd. Het project werd binnen budget gerealiseerd.

berichten over dit project:

Lezing Herinrichting Martinuskerk

3 mei 2013|Reacties uitgeschakeld voor Lezing Herinrichting Martinuskerk

R4a geeft tijdens twee bijeenkomsten van de Rotary Club Voorburg op 31 mei en 4 juni een lezing over de herinrichting van de Martinuskerk.

Ontwerp Revitalisatie Martinuskerk ingezonden voor NRP Gulden Feniks

13 januari 2013|Reacties uitgeschakeld voor Ontwerp Revitalisatie Martinuskerk ingezonden voor NRP Gulden Feniks

De herinrichting van de Martinuskerk in Voorburg is ingezonden voor de prestigieuze NRP Gulden Feniks, dé architectuurwedstrijd ter bevordering en inspiratie voor hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving. De Martinuskerk heeft projectnummer R17.

Opening en Inwijding Sint Martinuskerk Voorburg

15 januari 2012|Reacties uitgeschakeld voor Opening en Inwijding Sint Martinuskerk Voorburg

Samen met co-architect van Marrelo heeft R4a de laatste hand gelegd aan een grootschalige revitalisering van de neogotische Martinuskerk te Voorburg. R4a heeft ook het ontwerp van de liturgische meubels en ander meubilair verzorgd. De discreet ontworpen toevoegingen zijn duidelijk [...]