Sociaal Cultureel Centrum CulturA

Sociaal Cultureel Centrum CulturA 2019-10-03T13:06:48+00:00

Project Description

CulturA – het Sociaal Cultureel Centrum in Nootdorp – bevindt zich in het hart van het historische centrum aan de Dorpsstraat. R4a heeft een karaktervol ontwerp voor deze centrale plek in het dorp gemaakt. Door sterke kaplijnen en materiaalkeuze past het gebouw goed bij het historische karakter van de straat. Het gehele complex is voorzien van een zorgvuldig geplooid daklandschap dat zorgt voor een wisselend silhouet. De gebouwmassa zoekt aansluiting bij de aanwezige stedenbouwkundige maat en sfeer van de Dorpsstraat. Het oranjerode metselwerk maakt de afstemming op de ambachtelijkheid en traditie van de Dorpsstraat compleet.

Divers en aanpasbaar ruimtegebruik
CulturA heeft diverse zalen gekregen waaronder een theaterzaal met flexibele tribune en een grote dansstudio. Daarnaast zijn er in het oorspronkelijke ontwerp diverse cursusruimtes en een jongerencentrum geïntegreerd. CulturA is een gebouw waar huidige- en toekomstige gebruikers prima mee uit de voeten kunnen. Het gebouw heeft sinds de opening in 2007 zijn bestaansrecht bewezen. Het interieur kleurt mee met het gewenste gebruik en de ruimtevraag binnen het dorp.  Het is een gezellig cultureel hart van het dorp, een gebouw waar alle betrokkenen trots op kunnen zijn.

Uitnodigende uitstraling
De gevel op de begane grond aan de straatzijde is zo transparant mogelijk gemaakt. Dit maakt het gebouw uitnodigend en geeft voorbijgangers de gelegenheid te zien wat er binnen gebeurt. Er is duidelijk zichtbaar wat zich in de foyer afspeelt en ’s avonds hebben de activiteiten een positieve invloed op de omgeving. Het gebouw biedt zo dynamiek en levendigheid aan de Dorpsstraat. De open uitstraling is een teken van gastvrijheid en een warm welkom, een blijvende bijdrage aan de Nootdorpse gemeenschap.

Nootdorp, Nederland

Projectomvang:
1700 m2

Opdrachtgever:
Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Team:
BFB Zwolle (Arcadis)
DorsserBlesgraaf (Royal Haskoning)
SmitWesterman (SWINN)
Unica Installatietechniek

Ontwerpteam:
Hans Klompenhouwer, Gert-Jan Borgman, Peter Jollie, Thijs van de Straat, Maxim Gazendam, Taco Oost, Ed van Gemert

Afbeeldingen:
R4a en Fas Keuzenkamp

bijzonderheden:

R4a heeft door middel van uitvoerige massa-studies samen met alle betrokkenen een ingewikkelde puzzel opgelost waar een zwaar programma passend gemaakt moest worden in een kleinschalig centrum op een beperkte locatie. De grote maat van het geheel moest qua schaal passend worden gemaakt. Organisaties hebben hun eigen plek en ontsluiting gekregen onder één dak.

berichten over dit project:

CulturA in Nootdorp feestelijk heropend

3 oktober 2019|Reacties uitgeschakeld voor CulturA in Nootdorp feestelijk heropend

Ter ere van de officiële heropening een 'Throwback Thursday' naar een gerealiseerd project waar we trots op blijven. CulturA in Nootdorp is opnieuw een gezellig cultureel hart van het dorp, een gebouw waar alle [...]