Woningbouw ‘het Schoolplein’

Woningbouw ‘het Schoolplein’ 2018-08-22T15:34:06+00:00

Project Description

Wonen aan de Veenweg betekent rustig wonen aan één van de oudste linten van Nootdorp. Gekaderd tussen twee monumenten, de RK Sint-Bartholomeuskerk en het Jozefhuis en beschut gesitueerd op het voormalige schoolplein van de Jozefbasisschool, wordt Nootdorp een prettige woonbuurt rijker. Een uniek buurschap dat zich met karakter voegt in de monumentale en groene sfeer en waar het prettig wonen is.

Duurzaamheid
Een zon georiënteerde positie van de buitenruimten is een belangrijke insteek om duurzaam wonen mogelijk te maken. Alle privétuinen zijn daarom of op het zuidoosten of het zuidwesten gericht, waarbij de zongerichte dakvlakken langs de nokzijde zijn voorzien van zonnecollectoren. De woningen zijn energiezuinig ontworpen. Zo is de installatieruimte op de 1e verdieping gesitueerd waardoor kortere leidingtrajecten mogelijk zijn.

Aanpasbaarheid
De woningen zijn in aanleg op aanpasbaarheid ontworpen. Deze flexibele indelingsopties zijn bij de verkoop niet verder meegenomen.

Architectuur, verschijningsvorm en uitstraling
Met het integrale ontwerp van het woondomein en de woningen samen is ingehaakt op de onmiskenbare waarden van de naastgelegen monumenten en het verborgen, groene landschap achter de kerk. Vanuit die benadering heeft de architectuur van het totale plan een contextuele, bijzondere lading meegekregen die verdergaat dan mooie vormgeving en solide bouw.

Onderlinge situering: relaties met de omgeving
’t Schoolplein is kleinschalig van opzet: 24 woningen in 6 korte woonblokjes. De oude route over het Jozefpad, opklimmend vanuit het dorp naar de Veenweg, de zichtlijnen naar de kerk en het Jozefhuis en het zicht op de groene kerktuinen met waterpartijen en prachtige bomen hebben de setting van de woonblokken met hun privétuinen (ZW en ZO georiënteerd) bepaald. De plaatsing van de woonblokken ondersteunt deze route en zorgt voor ruimtelijkheid met wisselende doorzichten naar zowel de Veenweg, het achterland en het groene kerkerf.

Materialisatie in relatie tot sfeer
Het ‘schoolplein’ is als een eigen entiteit vormgegeven en gematerialiseerd en vormt één geheel. De bestrating doet dienst als een doorgaand ‘tapijt’ met graderingen gebaseerd op de plek en het gebruik. De vormgeving van de woningen is ingetogen en geïnspireerd op zowel de rationele vormgeving van het Jozefhuis als de sobere vormgeving van de pastorie van de RK kerk. De stijl en detaillering zijn eigentijds geënt op oer-Hollands vakmanschap met o.a. gebruik van baksteen, metselwerkpatronen en leipannen.

Verwijzing naar de geschiedenis van de plek
De voormalige basisschoollocatie gaf aanleiding voor de insteek om het geheel als een schoolplein te zien: De leerkracht (Jozefhuis) ziet toe op de klas (woningen), deels gepositioneerd op het voormalige schoolplein van de school. Die verwijzing vinden we terug in de projectnaam. Een andere verwijzing naar de voormalige school is het symbolisch inzetten van de leesmethode uit 1951, het vijfde leesplankje met de 24 woorden: maan-zaag-Fien-vier-koek-schoen et cetera. Elke van de 24 woningen heeft een eigen naam van het leesplankje gekregen. Dit is verwerkt in de ‘toog’ boven de voordeuren. In de door R4a ontworpen, nieuwe COR-TEN stalen achtergevel van het Jozefhuis is in dialoog met de woningen in het hekwerk diezelfde verwijzing opgenomen.

Nootdorp, Nederland

Projectomvang:
24 grondgebonden woningen (totaal 3500-3750 m2bvo)

Opdrachtgever:
Aannemingsbedrijf W.A. Waaijer BV

Team:
Waaijerbouw BV, Leidschendam (uitvoering);
Raadgevend ingenieursbureau Van Dijke BV (constructieadvies),
Spaansen bouwsystemen BV (prefab).

Ontwerpteam:
Hans Klompenhouwer, Peter Jollie, Marleen Klompenhouwer

Afbeeldingen:
R4a architecten en ingenieurs

Bijzonderheden:

Primair verantwoordelijk voor integrale opzet, stedenbouwkundig, architectonisch en bouwkundig ontwerp. Als D&B partner adviserende en ondersteunende rol tussen gemeente, adviseurs, en omwonenden. Karakteristieken:
– Initiatiefplan 1997 en 2005, vanaf 2008 i.s.m. Waaijerbouw BV
– Integraliteit stedenbouw, architectuur en bouwkundige uitwerking
– Het vormgeven van een nieuwe buurschap

Berichten over dit project:

Oplevering eerste woningen Nootdorp ’t Schoolplein

15 september 2017|Reacties uitgeschakeld voor Oplevering eerste woningen Nootdorp ’t Schoolplein

Met de plaatsing van de door R4a ontworpen, geïntegreerde custom huisnaambordjes boven de voordeur worden momenteel letterlijk 'de laatste puntjes op de i' gezet op woningbouwproject 't Schoolplein in Nootdorp. Als eerbetoon aan de voormalige [...]

Ontwerp nieuwe achtergevel Jozefhuis Nootdorp goedgekeurd door welstandscommissie

23 mei 2017|Reacties uitgeschakeld voor Ontwerp nieuwe achtergevel Jozefhuis Nootdorp goedgekeurd door welstandscommissie

In het verlengde van nieuwbouwproject 't Schoolplein aan de Veenweg in Nootdorp renoveert R4a samen met Kesselaar Vastgoed & Advies en Waaijerbouw de achtergevel van het naastgelegen Jozefhuis. Grenzend aan de nieuwbouw - op de plek waar [...]

Voortgang Woningbouw ’t Schoolplein

1 mei 2017|Reacties uitgeschakeld voor Voortgang Woningbouw ’t Schoolplein

meer over dit project >

Voortgang Woningbouw ’t Schoolplein

14 februari 2017|Reacties uitgeschakeld voor Voortgang Woningbouw ’t Schoolplein

De bouw van 24 woningen op 'Het Schoolplein' in Nootdorp vordert gestaag. Nu het casco van de zes woonblokken staat, komt het geheel steeds meer samen als een buurschap dat zich met karakter voegt in de [...]

Grote belangstelling voor ’t Schoolplein

4 mei 2016|Reacties uitgeschakeld voor Grote belangstelling voor ’t Schoolplein

Op 22 april 2016 is de voorinschrijving gestart van nieuwbouwproject ’t Schoolplein in Nootdorp. Tijdens de Woonbeurs Pijnacker-Nootdorp bleek er veel interesse te zijn in het project. Er zijn veel inschrijvingen ontvangen en inmiddels is [...]