Kantoorgebouwen Vijverkwartier

Kantoorgebouwen Vijverkwartier 2018-08-22T11:04:44+00:00

Project Description

Stedenbouwkundig ensemble

Het Vijverkwartier is een ensemble van vier kantoorgebouwen aan de Plesmanlaan in Leiden. Op basis van de stedenbouwkundige visie van Gemeente Leiden zijn de gebouwen dwars op de Plesmanlaan geplaatst. Zo staan ze als vier wachters met de koppen aan de vijver. De gebouwen markeren de plek waar de Plesmanlaan onder de spoorwegviaduct doorloopt.

Twee van de vier gebouwen zijn gekoppeld en vormen het hoofdkantoor van het offshorebedrijf Heerema Marine Contractors. In het derde gebouw is het advocatenkantoor TeekensKarstens gevestigd.

Strak ritme

De gebouwen vallen op door hun eenvoud en het strakke ritme van de ramen. De vier schijfvormige volumes hebben een heldere gele kleur. Het volume tussen de twee hoofdgebouwen in is in een donkere kleur metselwerk uitgevoerd waardoor het meer op de achtergrond blijft. Voor de plint van het complex is gepolijst composiet beton gebruikt. Hier zijn de gebouwen verbonden met het water en het groen eromheen.

Hoge ramen

Om de ramen een voorname uitstraling te geven is rondom de kozijnen een lijst toegepast in de vorm van een speciaal ontworpen U-profiel. Het kozijn lijkt op deze manier los te komen van het metselwerk. De ruim twee meter hoge ramen bieden een magnifiek uitzicht over de stad en het tegenover gelegen Naturalis en LUMC.

Leiden, Nederland

Projectomvang:
30000 m2

Opdrachtgever:
C.V. Vijverkwartier

Team:
CV Vijverkwartier
Bouwcombinatie BAM du Prie vof
Van Dijke bv
Andriessen bv

Ontwerpteam:
Hans Klompenhouwer, Peter Jollie,
M4 (Casper Schwarz)

Afbeeldingen:
R4a en Fas Keuzenkamp

berichten over dit project:

R4a in het nieuws: “CDA heeft mooie plannen met ‘Diamant’ en eigenaar is enthousiast”

16 september 2016|Reacties uitgeschakeld voor R4a in het nieuws: “CDA heeft mooie plannen met ‘Diamant’ en eigenaar is enthousiast”

Bron: Telstar Online Pijnacker - De lokale CDA-fractie heeft vanavond in de gemeenteraad ambitieuze plannen gepresenteerd om het winkelcentrum van Pijnacker een impuls te geven. "Er moet gewoon meer reuring komen", zegt fractievoorzitter Bob [...]