Sporthal ‘s-Gravenhout

Sporthal ‘s-Gravenhout 2021-11-29T15:44:53+00:00

Project Description

Voor het voorzieningengebied ’s-Gravenhout in Nootdorp heeft R4a naast verschillende basisscholen ook een sporthal ontworpen. Voor deze locatie was het van groot belang een hal te ontwerpen met een positieve bijdrage in de wijk. De uitdaging was om de binnensportaccommodatie met een introvert karakter en een groot volume met aanvankelijk veel gesloten gevels, uitnodigend in te passen in de omgeving met woningen en scholen.

Een innovatieve sporthal met NOC-NSF keurmerk
In nauw overleg met adviesbureau Peutz heeft R4a een bijzondere glasconstructie ontworpen. De sportaccommodatie is uitgevoerd met twee kopgevels van glazen panelen. Geen helder glas waardoor visueel contact ontstaat tussen binnen en buiten, maar gestraald glas gevuld met schuim, waardoor het daglicht diffuus binnentreedt. Volgens de richtlijnen van het Nederlands Olympisch Comité/de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) mag in een sporthal geen glazen gevel voorkomen. De sporters zouden immers gehinderd kunnen worden door fel licht van buiten of spiegeling van binnen. De opbouw van matglas en transparante isolatie filtert het licht. De filtering voorkomt mogelijke, hinderlijke verblinding en is een belangrijk voorwaarde voor het NOC-NSF keurmerk.

De twee kopgevels zijn samengesteld uit Profilit beglazingspanelen, brede U-vormige panelen, die spiegelend tegenover elkaar zijn geplaatst. Hierdoor ontstaat een dubbele wand. De spouw is opgevuld met translucent, lichtdoorlatend schuim. De glazen wanden voldoen ook aan de eisen van voldoende thermische isolatie. De oppervlakte van het glas is niet glad, zodat ook geen reflectie van licht in de zaal voorkomt. De ’s Gravenhouthal is de eerste sporthal in Nederland met een NOC-NSF keurmerk waarbij gebruik is gemaakt van daglicht.

Slimme engineering van een stralend sportcentrum
De ’s Gravenhouthal vormt het ‘stralende middenpunt’ van de actieve omgeving en biedt een uitnodigende indruk naar de omgeving, gebruikers en voorbijgangers. De slimme ontwikkeling en toepassing van de grote glasvlakken geeft de hal een luchtige en open indruk. Eigenlijk zijn de eigenschappen van glas in de kopgevels gereduceerd tot het diffuus doorlaten van licht. Overdag is het daglicht, waardoor minder kunstlicht nodig is. s Avonds laten de gevels licht door, zodat de sporthal fungeert als “een verlicht baken in de wijk”. Het gevoel van sociale veiligheid wordt hierdoor versterkt.

Pijnacker-Nootdorp, Nederland

Projectomvang
3265 m2 BVO nieuwbouw sporthal
Speeloppervlakte: 28 x 46 x 7 meter
25 mBVO Gebouw OW/KPN

Opdrachtgever
Gemeente Pijnacker Nootdorp

Team
Planon Onderwijshuisvesting BV
Heembouw BV
Smit Westerman BV
Peutz & associes BV

Ontwerpteam
Hans Klompenhouwer, Peter Jollie

Afbeeldingen
R4a en Fas Keuzenkamp

bijzonderheden:

Sporthal ’s Gravenhout in Nootdorp is de eerste sporthal in Nederland met een NOC-NSF keurmerk waarbij gebruik is gemaakt van daglicht. Leo Suijker, voormalig wethouder van Onderwijs Gemeente Pijnacker-Nootdorp over het ontwerp tijdens de opening van de hal: “Een uniek baanbrekend bouwwerk dat navolging verdient.”