Woonhuis Bergen

Woonhuis Bergen 2020-08-19T19:42:18+00:00

Project Description

In Bergen wordt een ‘nul-op-de-meter-woning’ gerealiseerd die bestand is tegen aardbevingen.

Het vrijstaande woonhuis is compact vormgegeven zodat de warmteverliezen beperkt blijven. De kracht van het ontwerp, het beeldmerk, is voor een belangrijk deel ontleend aan die compacte vorm en wordt verder ondersteund door de vorm van de ramen en de materialisering. Het woonhuis heeft een ‘open’ plattegrond met een prominent plek voor gezamenlijke activiteiten zoals koken en eten. Ook op de verdieping waar zich de slaapvertrekken bevinden is ruimte voor gezamenlijke activiteit zoals studeren of te gamen.

Onderhoudsarm
Bij de materiaalkeuze voor Woonhuis Bergen is eerst gelet op de expressie. Duurzaamheid en minimalisering van het onderhoud zijn doorslaggevende criteria geweest. Zo is voor steenstrips gekozen om ruimte te besparen en de hoeveelheid keramisch materiaal voor bekleding van de gevels te reduceren (iedere baksteen levert twee steenstrips!).  De strips zijn voegloos verlijmd wat een positief effect heeft op de kleurintensiteit van de gevel en op de lange termijn minder onderhoud vraagt.

De kozijnen zijn in aluminium uitgevoerd met een profiel van slechts 38mm breed. Ze kunnen de triple-beglazing prima dragen, hebben een goede isolatiewaarde én zijn onderhoudsarm. De detaillering is zo uitgewerkt dat de kozijnen op termijn makkelijk vervangen kunnen worden. Het zuidelijke dakvlak is niet bedekt met pannen maar met PV-panelen.

276_Woonhuis-Bergen-10

 

Nul op de meter
Bij de start van de planvorming werd de discussie over energieneutraliteit en stikstofuitstoot nog niet zo heftig gevoerd als nu. Toch was de opdrachtgever al overtuigd van de noodzaak om dit onderwerp zwaar te laten wegen. Een EPC van -0,4

Woonhuis Bergen is voorbereid op de mogelijkheid installaties aan te passen aan technische ontwikkelingen. Met name de opslag van de zelf opgewekte elektriciteit van de 28 PV-panelen langdurig op te slaan. Bij de uitvoering wordt extra aandacht besteed aan de luchtdichting (infiltratie) en uitvoering van de voorgeschreven isolatie van de woning.

 

276_Woonhuis-Bergen-09

 

Aardbevingsbestendig
In 2001 werd Bergen geraakt door een aardbeving met een kracht van 3,2 op de schaal van Richter als gevolg van gaswinning in één van de nabijgelegen gasvelden. Naast de provincie Groningen is ook in Noord-Holland sprake van gaswinning die trillingen in de bodem tot gevolg hebben. De gaswinning is hier veel kleiner dan in Groningen maar resulteert toch af en toe in schokken met schade tot gevolg.

Naar aanleiding van de recente schok in 2018 heeft de opdrachtgever ervoor gekozen de constructie van woonhuis Bergen te laten voldoen aan de eisen voor aardbevingsvrij bouwen. De traditionele kalkzandsteen draagconstructie heeft plaatsgemaakt voor een veel lichter staalframe. Deze constructie is in staat mee te trillen met de bodem waardoor de kans op fysieke schade aan het huis vele malen lager ligt dan bij zware gestapeld constructies.

  • 276_Woonhuis-Bergen-05
  • 276_Woonhuis-Bergen-06
  • 276_Woonhuis-Bergen-07
  • 276_Woonhuis-Bergen-08

Bergen, Nederland

Projectomvang:
woonhuis; 220m2 BVO
bijgebouw; 43m2

Opdrachtgever:
Particulier

Team:
Blonkadvies (bouwfysica)
Hopman Ingenieursbureau B.V.
BurinCo B.V.

Ontwerpteam:
Gert-Jan Borgman

Afbeeldingen:
R4a

bijzonderheden:

Samen met de opdrachtgever de doelen opgesteld voor ontwerp van een aardbevingsbestendige ‘nul-op-de-meter’ woning . De opdrachtgever begeleidt tijdens het ontwerp- en vergunningstraject. Met name tijdens het intensieve en langdurige vergunningstraject heeft R4a een belangrijke bijdrage kunnen leveren. De realisatie wordt door de opdrachtgever zelf aangestuurd maar ook hierbij kan de opdrachtgever rekenen op de inzet van R4a.

berichten over dit project:

In ontwikkeling: Een aardbevingsbestendige constructie voor woonhuis Bergen

8 oktober 2018|Reacties uitgeschakeld voor In ontwikkeling: Een aardbevingsbestendige constructie voor woonhuis Bergen

Naar aanleiding van de recente aardbeving in en om Bergen heeft de opdrachtgever besloten de woning aardbevingsbestendig uit te voeren. Het lichte constructieprincipe gebaseerd op een 'staalframe' is ter controle aan de gemeente aangeboden.

Aardbeving Noord Holland

5 juni 2018|Reacties uitgeschakeld voor Aardbeving Noord Holland

Ook Noord-Holland geteisterd door aardbeving vanwege gaswinning: "Hierbij kan al schade ontstaan". Dit is de kop van het artikel op de site van HoordHolland nieuws. De trillingen zijn het gevolg van gaswinning in de provincie [...]

  • 276_Woonhuis-Bergen-12

Vergunning verleend!

12 september 2017|Reacties uitgeschakeld voor Vergunning verleend!

Vandaag heeft Gemeente Bergen vergunning verleend voor de bouw van het woonhuis.

Welstand akkoord

11 september 2017|Reacties uitgeschakeld voor Welstand akkoord

De welstandscommissie van de gemeente Bergen heeft het ontwerp voor het woonhuis positief beoordeeld!