De eerste van de ruim 2100 extra statushouders die de gemeente Den Haag op gaat vangen, zijn welkom. De verbouwing van de eerste locatie waar de vluchtelingen met een verblijfstatus in de stad komen wonen is voor een deel af. In de gebouwen aan de Scheveningseweg worden in totaal zo’n 75 statushouders gehuisvest.

Op maandag 13 juni gingen de deuren eerst feestelijk open voor omwonenden en belangstellenden. Wethouder Joris Wijsmuller was aanwezig bij het open huis. Hij benadrukte dat hij het belangrijk vindt dat buurtbewoners worden betrokken. Nadat de gemeente aankondigde dat aan de Scheveningseweg een locatie voor statushouders komt, ontstond er aanvankelijk protest. Tijdens informatiebijeenkomsten met onder andere de wethouder en burgemeester Jozias van Aartsen werden de plannen toegelicht, de noodzaak tot snelle noodopvang benadrukt en vragen van omwonenden beantwoord.

De aangewezen gebouwen zijn van de Gemeente Den Haag.  Het project aan de Scheveningse Weg omvat vier panden die door R4a gereed gemaakt zijn worden voor bewoning. Door alle betrokken partijen is met grote snelheid geschakeld op de transformatie van de paviljoens voor de ongeveer 30 statushouders die in deze bijgebouwen komen te wonen.  In twee van de drie gebouwen komen kleine gezinnen en stellen. Die krijgen eigen faciliteiten, zoals een douche, wc en keuken.  In het derde bijgebouw komen alleenstaande mannen tussen de 18 en 28 jaar. Zij slapen apart, maar delen douche, wc en keuken. De statushouders komen voornamelijk uit Syrië en Eritrea.

Drie van de vier panden zijn inmiddels verbouwd. Alleen het hoofdgebouw is nog in bewerking.

(Zie ook: Omroep West)

2017-03-26T10:03:38+00:00 14 juni 2016|