Transformatie Dansschool Wesseling

Transformatie Dansschool Wesseling 2017-08-04T14:02:29+00:00

Project Description

Dansschool Wesseling heeft een nieuwe locatie gevonden aan de Buitenwatersloot 327 in Delft. In dit bestaande pand was tot 2012 de firma Naaktgeboren gevestigd met een werkplaats voor CV-apparatuur. Aan de transformatie van werkplaats naar dansschool is een intensief traject voorafgegaan waar alle benodigde vergunningen en ontheffingen werden aangevraagd.

Start samenwerking
De locatie aan de Houttuinen waar Dansschool Wesseling van oudsher was gehuisvest zou worden gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe ondergrondse NS-tracé. Toen de realisatie van een nieuwe dansschool in het techniekmuseum door onenigheid met omwonenden werd afgeblazen ontstond een situatie waar de dansschool dringend om een partner verlegen zat. In 2010 werd R4a gevraagd Dansschool Wesseling te helpen bij het zoeken naar een geschikte locatie voor een nieuwe dansschool.

Zoektocht
In Delft en omgeving werd een zoektocht gestart waarbij zowel bestaand panden als locaties voor nieuwbouw zijn onderzocht. Nieuwbouw bleek voor de dansschool niet haalbaar en vanaf de zomer van 2013 hadden zij hun hoop gevestigd op een leegstaand industrieel pand aan de Buitenwatersloot.

Bestemmingswijziging of ontheffing
Zoals bij alle panden die in de voorafgaande jaren waren onderzocht moest ook hier een manier gevonden worden om de strijdigheid met het geldende bestemmingsplan op te lossen. Samen met Dansschool Wesseling hebben we een plan gevormd waarmee aan alle voorwaarden kon worden voldaan om de noodzakelijke ontheffingen en vergunningen te verkrijgen.

RO-procedure
In overleg met de gemeente werd geïnventariseerd welke gegevens en onderzoeken noodzakelijk waren voor aanvraag van ontheffing van de bestemming. Diverse externe partijen zijn aangestuurd om de benodigde rapportages op te stellen zoals: een verkeerskundig rapport, geluidstechnisch rapport, ruimtelijke onderbouwing en parkeerovereenkomst. Het proces heeft ruim 3 jaar in beslag genomen. Er is veel en intensief overleg gevoerd met omwonenden en de gemeente  maar heeft geresulteerd in de benodigde ontheffing en vergunning.

Transformatie
Het pand heeft inmiddels een ongekende transformatie ondergaan. De oude stoffige werkplaats is omgetoverd tot chique danszaal met ruime sfeervolle zitnissen. Voor bezoekers van de dansschool vormt het nieuwe onderkomen zowel hun doordeweekse trainingsfaciliteit als de locatie voor vrije dansavonden en themadansavonden.

Industrial Chique
Authentieke bestaande elementen zijn ingezet om het industriële karakter van het gebouw te benadrukken. Contrasterende nieuwe elementen zoals vloer- en wandafwerkingen in combinatie met passende meubels zorgen voor een industrieel chique sfeer. In de zaal ligt de nadruk op de dansvloer onder het getoogde betongewelf. Subtiel kleur- en materiaalgebruik zorgt voor ruimten waar in een prettige sfeer gepauzeerd en naar dans gekeken kan worden.

Presentatie
Tijdens het proces hebben we op basis van een digitaal model diverse presentaties verzorgd die de visie en droom van dansschool Wesseling inzichtelijk maakten. In combinatie met fotograaf Fas Keuzenkamp is dat op basis van foto’s en renderingen gevisualiseerd. Ook tijdens de uitvoering ondersteunde het 3D-model de overdracht van ideeën en heeft het ervoor gezorgd dat bij alle meewerkende partijen een gemeenschappelijke einddoel voor ogen stond.

VR
Het digitale model is tevens gebruikt om VR-presentaties te verzorgen.

Delft, Nederland

Projectomvang:
1500 m2

Opdrachtgever:
Dansschool Wesseling

Team:
Goudkuil Bouwmanagement,
Ontwerpbureau Van de Vlugt,
Broersma constructiebureau,
Procitta Projecten,
Peutz,
Akertech,
Hoogendoornbouw,
JoostNaaktgeboren,
Groenewegen electro,

Asona acoustic solutions

Ontwerpteam:
Gert-Jan Borgman

Afbeeldingen:
R4a en Fas Keuzenkamp

bijzonderheden:

Vol overtuiging van de ambitie van de opdrachtgever hebben we al het nodige in het werk gesteld om ontheffing te krijgen voor realisatie van deze dansschool binnen de bestemming ‘gemengde bedrijven’. Daarvoor was het noodzakelijk om de opdrachtgever nauw te begeleiden en te coachen bij dit langdurige en vaak ontmoedigende proces. Parallel aan de vergunningsprocedure hebben we het plan financieel haalbaar gemaakt. Hierbij hebben we in de laatste fasen samengewerkt met kostendeskundige en installatieadviseur en het plan zo vormgegeven dat de ambitie binnen budget kan worden gerealiseerd.

berichten over dit project:

In het nieuws: Dansschool Wesseling geselecteerd als ‘Project van de Dag’ door De Architect

3 augustus 2017|Reacties uitgeschakeld voor In het nieuws: Dansschool Wesseling geselecteerd als ‘Project van de Dag’ door De Architect

Ons interieurontwerp voor Dansschool Wesseling in Delft is geselecteerd als Project van de Dag op het online architectuurplatform van De Architect. De Architect besteedt thematisch extra aandacht aan transformatie-opgaven. Leegstaande gebouwen worden niet meer zo snel gesloopt en steeds vaker wordt [...]

Paneelwand Dansschool Wesseling

26 juni 2017|Reacties uitgeschakeld voor Paneelwand Dansschool Wesseling

Met behulp van een hoogwaardige paneelwand kan Dansschool Wesseling de danszaal in twee kleinere ruimten verdelen. De mobiele wand voldoet aan hoge geluidseisen (geluidsisolatiewaarde 53dB) zodat de lessen aan weerszijde elkaar niet hinderen. De panelen [...]

Geluidsmeting Wesseling akkoord!

1 juni 2017|Reacties uitgeschakeld voor Geluidsmeting Wesseling akkoord!

Vandaag heeft ingenieursbureau Peutz een geluidstechnisch onderzoek verricht bij Dansschool Wesseling. De nieuwe Dansschool aan de Buitenwatersloot 327 in Delft voldoet aan alle eisen uit het activiteitenbesluit en de voorwaarden uit de omgevingsvergunning. Enkele weken [...]

Voortgang Dansschool Wesseling

26 januari 2017|Reacties uitgeschakeld voor Voortgang Dansschool Wesseling

Bij de transformatie van werkplaats naar dansschool worden de installaties in het zicht opgehangen. Ze leveren straks een bijdrage aan het 'Industrieel chique' interieur van de eigenzinnige en stoere dansschool Wesseling in Delft. Hoogendoornbouw, Joost [...]

Aannemers tekenen voor Dansschool Wesseling

28 september 2016|Reacties uitgeschakeld voor Aannemers tekenen voor Dansschool Wesseling

Vandaag tekenen aannemer en installateurs hun overeenkomst met Wesseling voor de verbouw van dansschool Wesseling. In het komende half jaar zal het pand aan de Buitenwatersloot 327 in Delft een inwendige transformatie ondergaan van werkplaats [...]